HER ELDE BİR KİTAP VAR PROJESİ KAPSAMINDA KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİ
Kitap Okumanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları
Internetin olmadığı zamanları aranızda birçok okuyucumun hatırladığından eminim. Internetin nispeten bugünkü kadar geniş sınırlarının olmadığı zamanları da hatırlarsınız. Google'ın olmadığı zamanları bilirim, Türkçe internetin Superonline ve Mynet'ten ibaret olduğu zamanları gördüm.
Lisedeydim, 1998 yılı, boş kaldığım her an kitap okuduğum zamanlar. İngilizce dersine çok katılmıyordum, İngilizcem iyiydi çünkü. çok soru sorup (sözde) diğer arkadaşlarımın bilgi alma hakkını engelliyordum. Okulda ders araları 10 dakika, öğle arası 40 dakikaydı. Öğle arasında masa tenisi, ders aralarında her türlü sosyal aktivite. Bir defasında, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki tüm siyasi partilerin listesini yaptığımızı hatırlıyorum, üstelik internet falan yok, ezberden yaptık listeyi, 80 küsur siyasi parti listeledik.
Mükemmel zamanlardı, çünkü boş kaldığım her an kitap okuyordum. J.R.R. Tolkien, Michael
Crichton, John Grishamgibi serileri o zamanlar bitirdim, Tübitak Yayınları o zamanlar mükemmel kitaplar basardı, her hafta bir kitap okurdum Tübitak'tan. Felsefe ile o zamanlar tanıştım, kitap fuarlarından psikoloji, sosyoloji kitapları serileri alırdım. Onu geçtim, önceleri Vogel Yayıncılık (o zamanlar CHIP dergisinin yayıncısıydı), sonraları ise Bir Numara Yayıncılık'ın (Sabah Grubu) standlarında çalışırdım her fuar zamanı, potansiyel müşterileri dergi abonesi yapmaya çalışırdım, bu sayede yıllık dergi aboneliklerinin yanında para kazanırdım.
Bugünkü kitap ve süreli dergi alışkanlıklarım o zamanlardan gelir. Kendimi disipline ettiğim, hedefler belirleyip ilerlediğim zamanlar. Bugün bile dergi ve kitaplara her ay ödediğim para 1.500 TL'yi buluyor. Bilen bilir, bizim ofisimizde birçok dergi aylık takip edilir, Businessweek, Newsweek, Economist gibi dergiler haftalık alınır, her ay ofise 30'dan fazla kitap girer.
Ancak eskisi kadar okuyamıyorum, okumak istiyorum, okuyacağım, ancak kendimi tekrardan disipline etmem gerekiyor. Bu anlamda, elbette ben de internetteki kitap okumanın faydaları gibi belirli kaynaklardan beslenmeye çalışıyorum.
Geçenlerde bu araştırmayı yaparken, yani, kitap okumanın faydalarını araştırırken karşıma çıkan bir içeriği paylaşmak istiyorum: '26 Reasons Why You Need To Read More'. Herhangi bir Onedio liste içeriğinden hallice, tam bir gerizekalı içeriği. Bu sayfaya girip ilk 3 maddeyi okuduktan sonra halen 4. maddeye geçiyorsanız, tam şu an bu yazıyı okumayı bırakın ve aşağıdaki videoyu izleyin. Çünkü sığ sularda yüzmeyeceğiz.
Kitap okumanın faydaları ile ilgili karşıma çıkan içeriklerde genel olarak aynı şeylerden bahsediyorlar; kitap okumak zevklidir, çünkü bilgileniriz... Falan... Filan...
Sonrasında araştırmamı şuna çevirdim, bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları var mı kitap okumanın? Birkaç bir şey toparladım sizin için aşağıda, ve evet, kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları da var.
Okumak sizi rahatlatır
2009'da Sussex Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, stresi yenmenin en etkili yolu, eski moda hobileri ortaya çıkarmak: kitap okumak, müzik dinlemek, kendine bir çay veya kahve doldurmak, yürümek... Kan basıncı ve kas tansiyonu kontrol edilerek yapılan ölçümlerde, sayfaları çevirmeye başladıktan 6 dakika sonra katılımcıların streslerinin düştüğü gözlenmiş.
ğrenirseniz, o kadar fazla farklı yere gidersiniz'. Çocuk kitapları, çocuklara televizyona kıyasla %50 oranında daha fazla kelime öğretmektedir. Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya görekelime dağarcığı başka insanlara göre daha geniş olan insanlar, sadece okuma testlerinde değil, aynı zamanda diğer derslerde de daha başarılı oluyorlar.
Pro İpucu: Eğer kaliteli bir okuma arıyorsanız basılı kitaplara yönelin. Bir başka araştırma, ekrandan okuma yapmanın, insanları %20–30 oranında yavaşlattığını gösteriyor.
Okumak, zekanızı keskinleştirebilir
Neurology dergisinde yayınlanan, ortalama 89 yaşına kadar yaşamış olan 294 kişiyle yapılan araştırmaya göre, kitap okumak gibi zihin uyaran aktivitelere daha fazla zaman ayıran insanlar, yaşlanma ile gelen hafıza kaybı gibi durumlara daha az maruz kalıyorlar. Ayrıca zihin egzersizlerini düzenli yapmayan insanlar da zihinsel yeteneklerini diğerlerine göre %48 oranla daha hızlı kaybediyorlar.
Okumak Alzheimer hastalığına karşı bile bir koruma olabilir
Proceedings of the National Academy of Sciences jurnalinin yaptığı araştırmaya göre, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi beyni normalden fazla çalıştıran hobilere sahip olan insanlar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini dramatik olarak düşürmekte.
Okumak, daha kaliteli uyumanızı sağlar
Birçok uyku uzmanının önerisiyle, yatmadan önce günlük stresi azaltacak aktivitelerde bulunmak zihninizi sakinleştiriyor, kitap okumak da bu yöntemlerden bir diğeri. Elektronik cihazların ekranlarından gelen açık renk ışıklar beyne uyanma sinyalleri verir, dolayısıyla loş bir ışıkta yatağınızda kitap okumak, laptop veya tablet açmaktan iyidir.
Sayfaları çevirmek okuduğunuzu daha iyi anlamanıza yardım eder
Konu okuduğunuzu anlamaya geldiğinde, okuduğunuz kitabın sayfalarını çevirmek, sayfaları parmağınızın ucunda hissetmek, beyninizi sadece kitabın içeriği değil, aynı zamanda kitap okurken yaşadığınız deneyimi de kaydetmeye iter. Bu bağlamsallık, okuduğunuz şeyi çok daha iyi anlamanızı sağlar.
Okumak bulaşıcıdır.
Eğer çocuğunuzun daha fazla kitap okumasını istiyorsanız, evde kitap okumaya başlamanızı tavsiye ederim. Scholastic'de yayınlanan bir rapora göre, ortaokul çağına kadar kitap okuyan ebeveynlerin olduğu bir evde çocuklar, gelecek hayatlarında düzenli birer kitap okuyucusu haline geliyor. Bugünün en fazla kitap okuyan yetişkinleri, %40 oranla 6–10 yaş arası sık kitap okuyan insanlardı
Okumak ifade yeteneğinizi geliştirir
Okumak sizi daha iyi bir iletişimci veya sosyal yetenekleri daha gelişkin bir insan yapmayabilir, ancak kendinizi daha geniş bir çerçevede, daha net kelimeler ve kavramlarla ifade etmenizi sağlar.Ayrıca en basit haliyle; kitap okumanın faydaları:
● Bilgi kazanırsınız,
● Hafızanız güçlenir,
● Analitik düşünce yetenekleriniz gelişir,
● Konsantrasyonunuz artar,
● Daha iyi yazarsınız,
● Unutulmaz hatıralar kazanabilirsiniz,
● Karakteriniz şekillenir,
● Etrafınızdaki ilginç olma katsayınız artar,
● Kişisel ilişkilerinizde pozitif etkileri olur,
● Yaratıcı zekanız gelişir,
● Öncelikle ülkemizi, sonrasında ise dünyamızı kurtarmış olursunuz.
2012 yılının 4 Kasım'ında sigarayı bıraktım. Hayatımda verdiğim en kaliteli kararlardan biridir. Eşimin hamile olduğunu öğrendiğimizde, çocuğumun ebeveynlerinin sigara içtiği bir hayata doğmasını istemediğim için (elbette sağlığıma da zararlı olduğu için) bıraktım sigarayı. Kitap okuma alışkanlığımı geri kazanma çabam da çok benzer motivasyonlardan besleniyor.
Ben çocukken evimizde kitap okunurdu, annem, babam, evimize gelip giden misafirler, okuyan insanlardı. Biz de okuduk doğal olarak, onlar bize örnek oldu. Biz de oğlumuza bu anlamda örnek olmayı elbette istiyoruz. Ancak o okusun diye ona kitap almak yetmiyor, sizin de kitap okumanız gerekiyor ki, örnek alsın diye.Oğlum Ali'nin 50 tane oyuncağı varsa, 100 tane kitabı var. Özellikle son zamanlarda, sadece annesiyle veya benle kitap okumuyor, aynı zamanda yanında bir 'arkadaş' varsa, kitaplarını arkadaşına kendisi okuyor. Açıyor kitabı, kitabı anlatmaya başlıyor yanındaki kişiye. Ali 3.5 yaşında.
Her ne kadar haftalık/aylık dergileri okumayı hiç bırakmamız olsam da, kitap okumayı bıraktığım için pişmanım. Ali'ye de bana bu alışkanlığımı geri kazanma motivasyonu verdiği için ilerleyen hayatında teşekkür ediyor olacağım. Size de tavsiyem, okuyun. Hep birlikte okuyalım, bu ülkenin kurtuluşu için okuyalım.(ALINTI)